piątek, 24 września 2010

Roladki wieprzowe z musztardą, nadziewane papryką w sosie pieczarkowym

Składniki:
- 60-70 dag szynki wieprzowej bez kości
- kilka łyżek musztardy (ja dodaję sarepską- ale to w zależności od gustu)
- duża czerwona papryka (ewent. 2 ogórki kiszone zamiast)
- 2 duże cebule
- 20 dag pieczarek
- kilka łyżek mąki
- wykałaczki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- olej do smażenia


Wykonanie:
Szynkę kroimy w plasterki ok 1-1,5 cm i rozbijamy jak kotlety.
Obsypujemy delikatnie solą i pieprzem z obu stron i zostawiamy na chwilę żeby naszły (jeśli nie mamy czasu to niekoniecznie).
Każdy "kotlet" smarujemy z 1 strony musztardą, układamy po 2 kawałki papryki (pokrojonej w laski) i cebuli (pokrojonej w szesnastki). Zamiast papryki można użyć ogórka kiszonego (chyba nawet lepsze:).
Zawijamy "kotlet" w roladkę i spinamy wykałaczkami, tak żeby musztarda nie wypływała. Każdą tak przygotowaną roladkę obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Następnie zalewamy ok 2/3 szklanki wody roladki na patelni, dodajemy do tego pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulę i pieczarki. Do tego liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem ok godziny. 
Sos można na koniec zagęścić niewielką ilością mąki.
Mięsko jest pyszne i delikatne, można je podawać samo jako danie gorące lub jako składnik drugiego dania do obiadu. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz