poniedziałek, 20 września 2010

Pierogi z ziemniakami i pieczarkami


Składniki:


Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szklanka letniej wody (bądź pół na pół z mlekiem)
- szczypta soli






Farsz:
- 4-5 ziemniaków
- 20 dag pieczarek
- 1-2 cebule (w zależności od wielkości)
- tłusty boczek na skwarki (ewentualnie masło)
- natka pietruszki (ewen. oregano)


Wykonanie:
Mąkę usypujemy w kopiec, robimy dziurkę w środku, sypiemy szczyptę soli i wbijamy do niej jajko oraz dolewamy olej. Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając sobie po odrobinie wody (ciężko powiedzieć ile dokładnie, aż będziemy w stanie wyrobić ciasto). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na kilkanaście minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dokładnie ubijamy.
Kroimy boczek w małą kosteczkę, podsmażamy na patelni na małym ogniu. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojone w malutką kostkę cebulę i pieczarki i smażymy ze skwarkami kilka minut.
Ziemniaki mieszamy z boczkiem, pieczarkami i cebulą podsmażonymi na patelni, dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki doprawiając mocno solą i pieprzem (farsz złagodnieje delikatnie w pierogach).
Z rozwałkowanego na ok 2-3 cm ciasta wycinamy szklanką krążki, nakładamy po łyżeczce farszu i zalepiamy rogi.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną do góry i jeszcze ok 3 minut.
Pyszne są zapiekane na patelni bądź podawane z cebulką podsmażaną na skwarkach.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz