poniedziałek, 6 września 2010

Kieszenie wieprzowe z pieczarkami i serem

Składniki:
- 60 dag szynki wieprzowej/schabu
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- kilka plasterków żółtego sera
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- sól, pieprz, olej do smażenia


Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry ok 1cm (jak na kotlety) i rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem i odstawiamy aby naszły. W międzyczasie przygotowywujemy nadzienie. 
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle (ewen. odrobinie oleju z wodą) aż będą miękkie. Pod koniec duszenia lekko solimy i pieprzymy. Układamy 1-2 łyżki farszu na środku mięsa, na to kładziemy kawałek plasterka żółtego sera, składamy mięso na pół i delikatnie ubijamy brzegi tłuczkiem, aby się skleiły. Następnie panierujemy kieszonki jak zwykłe kotlety: w mące, rozbitym jajku (z niewielką ilością przypraw) i bułce tartej. Pieczemy na oleju aż panierka zbrązowieje.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz