piątek, 10 września 2010

Risotto po mojemu...czyli ryż z warzywami i mięsem mielonym

Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- ok 30 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- cukinia
- 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia, sól, pieprz, zioła prowansalskie


Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie (można dodać troszkę kurkumy bądź curry wtedy zmieni kolor na żółty). 
Na patelni podsmażamy mięso (troszkę solimy i pieprzymy), dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebulę i cieniutko posiekany czosnek. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy pokrojoną w małe kawałki cukinię, i pokrojone w kosteczkę papryki. Wszystko mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Na końcu dodajemy kilka łyżek koncentratu rozrobionego z wodą(w zależności od tego jak bardzo pomidorowo lubimy), doprawiamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi i dusimy jeszcze z 15 min.
Dodajemy ryż i mieszamy wszystko na patelni.
Danie zajmuje ok 30 min :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz