piątek, 17 września 2010

Kluski śląskie

To było zawsze coś co niesamowicie mi smakowało, a od kiedy dowiedziałam się jak prosto jest jest zrobić...smakują jeszcze bardziej :)


Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól


Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dokładnie tłuczemy i zostawiamy do ostygnięcia (można też wykorzystać ziemniaki np z poprzedniego dnia z obiadu). Ubijamy ziemniaki równo na dnie miski, dzielimy na 4 części. 1 z części wyjmujemy do góry i w puste miejsce po niej dosypujemy mąkę ziemniaczaną (tak by zapełniła powstałą pustą ćwiartkę). Dodajemy szczyptę soli i urabiamy ciasto (nie dodajemy jajko, bo kluski będą twarde). Odrywamy po części ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy ją na ręce i palcem robimy małą dziurkę na środku. 
Gotowe kluski wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę, czekamy aż wypłyną do góry i gotujemy jeszcze 3-5 min (najlepiej spróbować międzyczasie).
Wspaniałe jako dodatek do sosów mięsnych i grzybowych, ale pyszne też po prostu z roztopionym masłem bądź skraweczkami z boczku i surówką.
POLECAM!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz