niedziela, 12 września 2010

Ryż z kurczakiem i pieczarkami w sosie koperkowym

Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 15 dag pieczarek
- mały pęczek koperku
- mała śmietana (12%)
- przyprawa do kurczaka (sól, pieprz, curry, pieprz cayenne)
- sól, pieprz, olej do smażenia


Wykonanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy na złoty kolor z każdej strony, dodajemy pokrojone w grube paski pieczarki i przykrywamy patelnię aby dusiły się wraz z mięsem. Kiedy pieczarki będą miękkie, doprawiamy je lekko solą i pieprzem. Zalewamy wszystko śmietana i dodajemy pokrojony drobno koperek. Dusimy jeszcze kilka minut. Ryż wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Doskonale pasuje do prawie każdej surówki, można także jeść bez dodatków.
Danie bardzo szybkie i niewymagające przygotowań.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz