piątek, 3 września 2010

Spaghetti a'la bolognese z papryką


Jak już mówiłam, makaron uwielbiam w każdej postaci..a taki zwykły bolognese szczególnie, tylko rzadko takie jadamy, bo zawsze coś tam do niego dodam, urozmaicę...na dziś więc propozycja spaghetti a'la bolognese z papryką :)


Składniki:
- paczka makaronu spaghetti (ja się nie rozdrabniam :)
- paczka mięsa mielonego (ok 40 dag)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- oregano/bazylia, sól, pieprz
- parmezan do posypania
- olej do smażenia


Wykonanie:
Makaron gotujmy al dente (przepis zwykle na opakowaniu).
W tym samym czasie podsmażamy mięso mielone na oleju, delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (ma zmięknąć, a nie zmienić kolor na złoty), na koniec dodajemy pokrojony drobniusieńko czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka dodajemy pokrojoną w małą kostkę (niecały 1cm) paprykę, podsmażamy 2 minuty i dodajemy podsmażone mięso. Wszystko zalewamy koncentratem rozmieszanym z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok 10 min. Na końcu dosypujemy zioła (ja bazylię bądź oregano w zależności od nastroju).
Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz