sobota, 24 lipca 2010

Śliwkowo: puszyste ciasto z kruszonką ze śliwkami/rabarbarem

hmm...śliwki...doskonale komponują się w zasadzie z każdym ciastem...Dziś propozycja na szybkie ciasto do popołudniowej kawki :)

  • Ciasto
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia 
- łyżeczka cynamonu
- kilkanaście śliwek

Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubujać aż kryształki cukru całkiem się rozpuszczą. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, dodać po łyżce oleju i wymieszać delikatnie ciasto. Ciasto wlać na posmarowaną blaszkę i układać na nim połówki śliwek (skórką do dołu). Śliwki posypać z wierzchu cynamonem. Na to nakładać kruszonkę.
Po upieczeniu i ostygnięciu najlepiej posypać cukrem pudrem :)

  • Kruszonka 
- 1/3 kostki masła/margaryny
- ok pół szklanki mąki
- ok pół szklanki cukru

Tłuszcz należy wyjąć nieco wcześniej, aby zrobił sie miękki. Dodawać po troszkę cukru i mąki ugniatając ciasto aż nabierze odpowiedniej konsystencji (tak aby palcami można je było już kruszyć na kruszonkę).

* wersja na tortownicę o średnicy 22-24 cm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz