poniedziałek, 26 lipca 2010

Sałatka z kalafiora

Potrzebujemy:
- średni kalafior
- 5 jajek - 2 cebule
- 3-4 pomidory - szczypiorek
- kilka łyżek śmietany
- kilka łyżek majonezu
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie: Gotujemy kalafiora i zostawimy na chwilę do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy na pół i cieniutko w plasterki, solimy delikatnie i zostawiamy nakilkanaście minut, żeby "puściła soki". Międzyczasie robimy sos do sałatki. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i mieszamy z kilkoma łyzkami majonezu i kilkoma łyżkami śmietany (śmietany powinno być mniej więcej tyle co majonezu). Sos można zostawić na chwilę w lodówce, by się "przegryzł". Sałatkę układamy warstwami:
  • rózyczki kalafiora
  • jaka pokrojone w plasterki
  • cebulę (odsączoną z wody)
  • pomidory pokrojone w plasterki
  • zalewamy wszystko sosem
  • posypujemy pokrojonym drobno szczypiorem
Sałatka najlepsza jest po ok 2 godzinach w lodówce, ale równie smaczna od razu po przygotowaniu...
Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz