- średni kalafior
- 5 jajek - 2 cebule
- 3-4 pomidory - szczypiorek
- kilka łyżek śmietany
- kilka łyżek majonezu
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie: Gotujemy kalafiora i zostawimy na chwilę do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo. Cebule kroimy na pół i cieniutko w plasterki, solimy delikatnie i zostawiamy nakilkanaście minut, żeby "puściła soki". Międzyczasie robimy sos do sałatki. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i mieszamy z kilkoma łyzkami majonezu i kilkoma łyżkami śmietany (śmietany powinno być mniej więcej tyle co majonezu). Sos można zostawić na chwilę w lodówce, by się "przegryzł". Sałatkę układamy warstwami:
- rózyczki kalafiora
- jaka pokrojone w plasterki
- cebulę (odsączoną z wody)
- pomidory pokrojone w plasterki
- zalewamy wszystko sosem
- posypujemy pokrojonym drobno szczypiorem
Sałatka najlepsza jest po ok 2 godzinach w lodówce, ale równie smaczna od razu po przygotowaniu...
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz