piątek, 23 lipca 2010

Makaron z cukinią i tuńczykiem w sosie pomidorowym



Uwielbiam cukinię...a najbardziej uwielbiam w niej to, że można ją jeść i przyrządzać na tak wiele sposobów :)

Składniki:
- paczka (40 dag) makaronu rurki, kolanka, świderki (jak kto lubi)
- 1-2 puszki tuńczyka
- 1 duża (bądź 3 małe cukinie)
- kilka ząbków czosnku
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka chili
- oliwa/olej do smażenia

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wylać olej/oliwę i wrzucić wyciśnięty czosnek. Podsmażyć kilka sekund (aby się nie przypalił) i dodać pokrojoną w dużą kostkę cukinię (najlepiej ze skórką).
Kiedy cukinia "puści" wodę, doprawić solą, pieprzem, papryką czyli...
Dodać tuńczyka, rozmieszać koncentrat z pół szklanki wody i dolać na patelnię, wszystko podusić parę minut, aż cukinia całkiem zmięknie.
Dosypać 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich i sporą garść pokrojonej natki pietruszki.
Wykładać makaron na talerz, polać sosem i posypać resztą pietruszki.
Można dodać trochę tartego parmezanu.

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz