piątek, 30 lipca 2010

Medaliony z piersi kurczaka w ziołach

Potrzebujemy:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
- duży (bądź 2 mniejsze) pęczek ziół (seler, pietruszka, koperek, oregano,bazylia)...zioła można w zasadzie mieszać dowolnie, jako podstawę proponuję jednak liście selera
- sól, pieprz
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki
- olej/oliwa do smażenia


Przygotowanie:
Piersi kroimy jak na kotlety, delikatnie rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na 1 talerzyk, na drugim przygotowujemy jajko jak na kotlety (rozbijamy, dodajemy łyżkę mleka lub wody, troszkę soli i pieprzu).
Płuczemy i kroimy zioła. Następnie obtaczamy mięso jak kotlety: mąka, jajko i zioła.
Podsmażamy na patelni.
Wyśmienicie komponuje się zarówno z ryżem jak i ziemniakami, a także prawie każdą surówką.


Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz