niedziela, 25 lipca 2010

Śliwkowo cd: czyli schab nadziewany śliwkami

Nie ma to jak kawałek mięsa na niedzielny obiadek...więc do dzieła..

Potrzebujemy:
- ok 70 dag schabu
- kilka śliwek
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka, czosnek/sól czosnkowa, zioła prowansalskie
- olej/oliwa


Schab myjemy i czyścimy, wkładamy przez środek (bądź w dwóch miejscach po bokach) długi ostry nóż i drążymy mały tunel (jeśli kawałek schabu jest dłuższy niz nóż, operację powtarzamy także z drugiej strony, tak aby powstał jeden tunel przez całą długość mięsa)
Tunel (tunele) napychamy połowkami śliwek. Mięso nacieramy przyprawami (solidnie :)). Do naczynia żaroodpornego lub rondla wlewamy na dno troszkę oleju/oliwy, wkładamy mięso i umieszczamy je w lodówce (pod przykryciem) na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Po kilku/kilkunastu godzinach wkladamy do piekarnika na ok 2 godziny...
Wspaniale komponuje się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką :)

1 komentarz:

  1. Pięknie się prezentuje ten schabik, bardzo chętnie zjadłabym takie danie :)
    Pozdrawiam
    mimi_w

    OdpowiedzUsuń