niedziela, 31 października 2010

Tosty francuskie

Tosty francuskie to pomysł na pyszne niecodzienne śniadanie, które w dodatku jest tanie, proste w przygotowaniu i pozwala wykorzystać nawet troszkę podsuszony chleb.


Składniki:
- 2-3 jajka (lub więcej w zależności od tego ile tostów chcemy zrobić)
- kilka kromek chleba
- kilka łyżek mleka (opcjonalnie)
- szczypta soli
- olej/oliwa do smażenia
- dżem, miód, ketchup,etc do smarowania tostów


Wykonanie:
Jajka rozbijamy widelcem jak na jajecznicę (można dodać kilka łyżek mleka) i delikatnie solimy. Kromkę chleba obtaczamy w jajkach z dwóch stron i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron (ogień nie może być ani za mały ani za duży, przy za małym tosty wsiąkną za bardzo olejem, przy zbyt dużym spalimy je).
Aby odsączyć tosty z tłuszczu można je po zdjęciu z patelni położyć na chwilę na papierowym ręczniku (tłuszcz wsiąknie w ręcznik)
Podawać na słodko (posmarowane dżemem, powidłem lub miodem) bądź na słono z ketchupem.
Wspaniałe (choć tłuściutkie)śniadanko weekendowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz