poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ciasto marchewkowe z kremem


Składniki:


Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku
- 2-3 większe marchewki 





 Krem:
- serek mascarpone (można zastąpić twarożkiem)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła (opcjonalnie)
- cukier puder/lukier do ozdoby



Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem do białości. Marchewkę zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach. Dodać wszystkie składniki na ciasto, wymieszać (niekoniecznie bardzo dokładnie). piec ok 30 min w 190 stopniach.
Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i powoli dodać serek. Przełożyć ciasto. Górę posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz