niedziela, 7 kwietnia 2013

Sernik kakaowy

...mój ukochany sernik :)

Składniki:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 proszku do pieczenia
- 30 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 żółtka
- 3-4 łyżki kakao 
- 1 łyżka śmietany (ewentualnie)

Ser:
- 1 kg sera (mielone lub z pudełka)
- 10-15 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- aromat cytrynowy
- skórka otarta z cytryny
- sok z wyciśniętej połówki cytryny


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto posiekać ze sobą i wyrobić lśniące ciasto. Odstawić je na 30 minut do lodówki (można pominąć ten krok, jak się nam spieszy). Podzielić ciasto na 3 części - 2 z nich zetrzeć na dno brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, trzecią włożyć do lodówki. 
Przygotować ser: urobić ze sobą żółtka, cukier i margarynę. Stopniowo po łyżce dodawać ser. Po wyrobieniu masy dodać budyń, skórkę z cytryny, sok i aromat oraz zimne mleko. Białka ubić oddzielnie  i dodać na koniec do masy serowej. Delikatnie rozmieszać i wylać na przygotowane na brytfance ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostała część ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz