Składniki:
- pół kg mięsa mielonego
- czerstwa bułka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- mąka (kilka łyżek)
- czosnek
- 2 papryki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ewent. jakaś przyprawa do mięsa mielonego
- olej do smażenia
- liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Bułkę moczymy w mleku lub wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. 2-3 ząbki czosnku obieramy i wyciskamy (drobno kroimy), dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy pieprzem, sola, przyprawą, ziołami i mieszamy na jednolitą masę (jak będzie zbyt "lelawa" można dodać troszkę bułki tartej).
Papryki kroimy na malutką kosteczkę i dodajemy do masy mięsnej.
Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy rękami podłużne zraziki. Zraziki obtaczamy w mące i kładziemy na gorącym tłuszczu. Opiekamy ze wszystkich stron, aż się zabrązowią. Następnie układamy zraziki blisko siebie (na tej samej patelni na której piekliśmy, jeśli można ją przykryć, lub przekładamy do garnka z pokrywką) dolewamy ok 1/2-2/3 szklanki wody, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz liść laurowy. Dusimy na małym ogniu ok pół godzinki.
Najlepiej smakują odgrzewane, jak "postoją".
Pyszne z młodymi ziemniaczkami i surówką.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz