sobota, 28 sierpnia 2010

Medaliony wieprzowe w sosie musztardowym


Potrzebujemy:
- 60-70 dag szynki/schabu
- 2 duże cebule
- ok 3-4 łyżki musztardy 
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- olej do smażenia


Wykonanie:
Mięso kroimy w medaliony (troszkę cieńsze niż na kotlety) i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron i odkładamy na godzinę do lodówki. Podsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie na tym samym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę ok 1cm cebulę (cebulę podsmażamy delikatnie, tak by nie zmieniła koloru). Wkładamy mięso i cebulę ponownie na patelnię, zalewamy szklanką wody, dodajemy 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy ok godziny aż zmięknie (można dolać troszkę wody jeśli wyparuje). 
Wyjmujemy mięso, do sosu dodajemy 3-4 łyżki musztardy dokładnie mieszając. Wkładamy mięso ponownie i dusimy jeszcze 3-6 minut.
Polecam podawać z ogórkami kiszonymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz